oktober, 2022
Møtedetaljer
Skal vi forstå kapitalismen, må vi forstå dens kriser. I den ferske boka “Krisenes tid” undersøker samfunnsgeografen Ståle Holgersen økonomiske og økologiske kriser. Hvordan henger de sammen, hva har de
Mer
Møtedetaljer
Skal vi forstå kapitalismen, må vi forstå dens kriser. I den ferske boka “Krisenes tid” undersøker samfunnsgeografen Ståle Holgersen økonomiske og økologiske kriser. Hvordan henger de sammen, hva har de til felles og hva skiller de fra hverandre? Holgersen argumenterer for at krisene ikke er symptomer på svakheter ved kapitalismen, men tvert imot utgjør sentrale deler av systemet. Og ikke bare det: de bidrar også til at systemet overlever.
Under møtet vil Holgersen presentere hovedtesene i boka og forklare sammenhengen mellom kapitalismen og økologiske kriser som den globale oppvarmingen, degraderingen av økosystemer og den pågående ikke-bærekraftige ressursutnyttingen. Han vil også komme med noen tanker om hva som må gjøres for at vi skal ta oss ut av krisene. Etter dette vil økonomene Arild Vatn og Marie Storli kommentere, før det åpnes for diskusjon. Samtalen vil bli ledet av Anna Nordahl Carlsen fra Rethinking Economics Norge.
Ståle Holgersen er førsteamanuensis ved Örebro universitet, og aktuell med den ferske boka Krisernas tid : ekologi och ekonomi under kapitalismen (2022). Han har tidligere skrevet boka Staden och kapitalet : Malmö i krisernas tid (2020) og White Skin, Black Fuel - On the Danger of Fossil Fascism (2021), sistnevnte sammen med Andreas Malm og Zetkin-kollektivet.
Arild Vatn er økonom og professor emeritus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. Hans spesialfelt er institusjonell og økologisk økonomi.
Marie Storli er samfunnsøkonom og tidligere leder i Rethinking Economics Norge. Hun har de siste årene vært en fremtredende kritiker av økonomifaget i norsk offentlighet.
Tid
(Søndag) 10:00 - 11:30
Arrangør/organisasjon
Gnist, Rethinking Economics