oktober, 2018
Møtedetaljer
«I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi» er en radiodokumentar, i fire deler, om samisk rettighetskamp. I prosjektet har tjuetre samiske kvinner, som på ulike måter forvalter den samiske arven innenfor Sápmi
Møtedetaljer
Tid
(Fredag) 14:00 - 15:30
Arrangør/organisasjon
Kollektivet Søstrene Suse
Lengre beskrivelse
«I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi» er en radiodokumentar, i fire deler, om samisk rettighetskamp. I prosjektet har tjuetre samiske kvinner, som på ulike måter forvalter den samiske arven innenfor Sápmi i dag, delt sine fortellinger. Historiene handler om alt fra kampen om naturressurser, kolonisering, fornorskning, rasebiologi til språk, kunst og kultur. Radiodokumentarens navn er inspirert av Elsa Laula Renberg, en sørsamisk kvinne som sto på talerstolen under det første samiske landsmøtet for 100 år siden. I biografien om den sørsamiske rettighetsforkjemperen, utnevnes hun til samefolkets store Minerva. Elsa Laula var aktiv i å formidle og kjempe for retten til naturressurser og skolegang – for mange er hun blitt et symbol på samisk kamp.
På Globaliseringskonferansen kan du samlytte til to av episodene. De varer ca. 25 minuntt og vil ha en kort innledning og rom for spørsmål i etterkant. 14.00 - 14.45:«400 reinskaller, 400 kulehull»
Varighet: ca. 25 min.
Den samiske kunstneren Máret Anne Sara henger opp 400 reinskaller utenfor det norske Stortinget, alle med et kulehull i panna. Om kort tid skal høyesterett avgjøre om hennes lillebror, Jovsset Ánte Sara, må tvangsslakte deler av reinflokken sin etter pålegg fra staten. Det står ikke bare om den unge reindriftssamens næringsgrunnlag, men om framtida til et helt folk. Vil Høyesterett lytte til samene? Pågår det fortsatt en kolonisering av Sápmi?
Episoden følger en intens periode av Máret Anne Saras kamp for broren sin gjennom kunstverket Pile´O Sápmi. Episoden gir en innsikt i den spesifikke rettssaken, men også i reindrifta som en samisk næring, og i utfordringer som oppstår når den møter norsk næringspolitikk og rettsvesen.
14:45-15.30
«Et bilde kan forandre»
Varighet: ca.25 min.
Beskrivelse: Et bilde. Fem personer som sitter rundt et lite bord på et gresstun. I midten sitter en eldre kvinne. Over henne står en mann og klemmer et instrument av metall rundt hodet hennes. Kvinnen heter Sara Paulsen og er Eva Fjellheims maadteraahka, oldemor.
Episoden “Et bilde kan forandre” ser nærmere på samisk raseforskningen. 1920 og 30-tallet var raseforskningens storhetstid. I løpet av et par tiår ble blant annet den samiske befolkningen fotografert og beskrevet som skitne, mindre intelligente og med generelt dårlig arveanlegg. I episoden er Fjellheims familiebilde den røde tråden i en fortelling om den samiske raseforskningen på en reise via gamle bildearkiver i Uppsala og forskningsarbeid i Tysfjord til den nylig opprettede Sannhetskommisjonen.
Radioprosjektet er laget for kvinneradioen RadiOrakel med støtte fra Sametinget og Fritt Ord. Kollektivet bak serien heter Søstrene Suse og består av: Eva Maria Fjellheim, Susanne Normann, Ingrid Fadnes, Astrid Fadnes og klipper og veileder Kjersti Kanestrøm Lie. Eva Fjellheim er også fortellerstemmen i episodene.