Scroll Top

september, 2020

fre04sep18:00fre19:15PlenumsmøterPLENUMSMØTE: Globaliseringskritikk i den digitale verden - Stordata, teknologiganter og motmakt18:00 - 19:15 Månefisken Arrangør/organisasjon: Attac Norge, Rethinking Economics Norge og Norges Sosiale Forum Form:Panelsamtale,PlenumsmøteSpråk:English,NorskNivå:Mellomnivå

Mer

Møtedetaljer

Under COVID-19 har de fleste måttet legge om sine liv til digitale plattformer i et høyt tempo. Vi sender og deler informasjon og data i en enorm fart. Alt fra jobb til aktivisme, sosialt samvær og samlivsbrudd foregår over nett. Verden blir stadig mer digitalisert, og teknologigigantene Facebook, Apple og Amazon har nærmest doblet sine overskudd under pandemien. Deres makt over samfunnet vokser i samme takt; Hvordan har disse teknologigigantene blitt tildelt plass øverst på tronen i samfunnet? Hvordan kan vi ta tilbake demokratisk kontroll i den digitale verdenen? Hva kan vi lære av den globaliseringskritiske bevegelsen på 90-tallet og Occupy-bevegelsen etter finanskrisen? Hvordan mobiliserer vi til en ny bølge av motstand mot slik globalisering, og får gjennomslag? Link til facebook-event: https://www.facebook.com/events/214638986643835 Streaming link:  https://vimeo.com/event/269251

Tid

(Fredag) 18:00 - 19:15

Møterom

Månefisken

Arrangør/organisasjon

Attac Norge, Rethinking Economics Norge og Norges Sosiale Forum

Innledere på dette arrangementet

 • Asbjørn Wahl

  Asbjørn Wahl

 • Cory Doctorow

  Cory Doctorow

 • Dag Hareide

  Dag Hareide

 • Hege Skarrud

  Hege Skarrud

 • Ingrid Harvold Kvangraven

  Ingrid Harvold Kvangraven

 • Marie Storli

  Marie Storli

 • Parminder Jeet Singh

  Parminder Jeet Singh

Innledere

Ingrid Harvold Kvangraven, Cory Doctorow, Parminder Jeet Singh, Hege Skarrud, Asbjørn Wahl, Marie Storli og Dag Hareide

Lengre beskrivelse

Under COVID-19 har de fleste måttet legge om sine liv til digitale plattformer i et høyt tempo. Vi sender og deler informasjon og data i en enorm fart. Alt fra jobb til aktivisme, sosialt samvær og samlivsbrudd foregår over nett. Verden blir stadig mer digitalisert, og teknologigigantene Facebook, Apple og Amazon har nærmest doblet sine overskudd under pandemien. Deres makt over samfunnet vokser i samme takt; Hvordan har disse teknologigigantene blitt tildelt plass øverst på tronen i samfunnet? Hvordan kan vi ta tilbake demokratisk kontroll i den digitale verdenen? Hva kan vi lære av den globaliseringskritiske bevegelsen på 90-tallet og Occupy-bevegelsen etter finanskrisen? Hvordan mobiliserer vi til en ny bølge av motstand mot slik globalisering, og får gjennomslag?
 
Samtidig som teknologigigantene har vokst under korona, har vi sett at stater i økende grad innskrenker såkalte universelle friheter gjennom bruk av data til overvåkning. Dette fremstilt som krisetiltak og beredskap. Demokratiet er i krise og nyliberalismen øker sitt allerede kvelende grep om våre liv ved hjelp av datahandel. Likevel, globale kriser krever globalt samarbeid og effektiv informasjonsspredning. Digitale verktøy står sentralt i dette arbeidet.
 
Hva kan vi lære av tidligere kamper mot urettferdig maktkonsentrasjon i en nyliberal globalisering? Hvordan kan vi jobbe i dag for å demokratisere vår digitale verden så den ikke manipuleres, kapitaliseres og utnyttes for å videre undertrykke og diskriminere?
 
Sammen skal vi komme oss fra krise til kamp - vi gleder oss til å se deg der!
X
X
X
X