Scroll Top

oktober, 2022

lør01okt14:30lør15:30Hvem har makta? Retten til å eie et frø14:30 - 15:30 Formlab Arrangør/organisasjon: Utviklingsfondet, Spire og Find Your Feet Form:PanelsamtaleSpråk:English

Mer

Møtedetaljer

For å produsere det meste av maten vår er frø et helt elementært element; alt som spirer og gror stammer fra et lite frø. Uten de beste tilgjengelige såvarene får du en dårligere avling som er mer utsatt for vær og sykdom. Gode frø er livsnødvendig. Derfor er kontrollen over frøene også kontrollen over hele livsgrunnlaget vårt. De som har makta over frøene bestemmer hva som skal dyrkes og hvor mye det skal koste.
Det antas at om lag 60% av alle kommersielle såfrø i verden i dag kommer fra tre store såfrøselskaper. Frøgigantene tjener store summer på det intellektuelle eierskapet over såvarene de utvikler. Det store omfanget av sortsbeskyttelseslover av frø gjør det svært vanskelig for bønder å opprettholde egen frøproduksjon, og mange blir tvunget inn i et avhengighetsforhold ved at de må kjøpe nye såvarer hvert år. Dette svekker selvforsyninga, og gjør bønder og mennesker i sult mer sårbare for dårlige sesonger.
Det medfører også en svært skjev maktbalanse. Bøndene som har tatt vare på plantemangfoldet og utviklet matplantene vi kjenner i dag opplever i økende grad at deres rettigheter til såfrø, mens såfrøselskapenes makt styrkes. Hva betyr dette for bonden og matproduksjonen i framtida? Og hvorfor er det viktig å utfordre såfrøselskapenes makt og styrke bøndenes rettigheter?

Tid

(Lørdag) 14:30 - 15:30

Møterom

Formlab

Hausmanns gate 16

Arrangør/organisasjon

Utviklingsfondet, Spire og Find Your Feet

X
X
X
X