Scroll Top

november, 2021

søn21nov14:00søn15:30Why the Green New Deal must be socialist14:00 - 15:30 Mezzaninen Arrangør/organisasjon: GNIST Språk:English

Mer

Møtedetaljer

Skal Green New Deal være en strategi for å etablere en ny og grønn kapitalisme, eller kan det være et steg mot en øko-sosialistisk fremtid?
Den norske venstresiden må tilby realistiske og ambisiøse strategier for en sosialt rettferdig grønn omstilling. I Norge, så vel som globalt, har venstresiden omfavnet Green New Deal-politikk som veien fremover. Hvordan kan Green New Deal konfrontere den sosiale og økologiske krisen som dagens kapitalisme har skapt?
I denne sesjonen vil den ledende tenkeren på temaet, den sosialistiske økonomen Grace Blakeley, presentere sin analyse av problemstillingen med utgangspunkt i erfaringer fra Storbritannia. Etter Blakeleys presentasjon vil den amerikanske geografen Matt Huber, som gir ut boken Climate Change as Class War: Building Socialism on a Warming Planet på Verso våren 2022, kommentere kort om sosialistiske strategier for Green New Deal i USA.

Tid

(Søndag) 14:00 - 15:30

Møterom

Mezzaninen

Hausmanns gate 16

Arrangør/organisasjon

GNIST

Innledere på dette arrangementet

  • Grace Blakeley

    Grace Blakeley

Lengre beskrivelse

Forslag for Green New Deal (GND) har de siste årene spredt som seg ild i tørt gress. GND rommer et bredt spekter av klimastrategier som tar til orde for nødvendigheten av en sterk stat som fremmer økonomisk transformasjon gjennom eierskap og strategiske investeringer i grønn industri og infrastruktur. Mens alle GND-strateger deler en overbevisning om at det grønne skiftet må bli ledet av en sterk stat, er det uenighet på venstresiden om det langsiktige målet for en klimapolitikk hvor staten tar kontroll over økonomien. Mens deler av venstresiden ønsker å bryte med nyliberalismen, er det en sterk strømning av radikale tilnærminger som argumenterer for at GND må bli del av en reform-orientert sosialistisk strategi som kan bryte med kapitalismen som sådan.
X
X
X
X