Scroll Top

Prisvinneren Drone på Globaliseringskonferansen

drone2-2 (Demo)

Drone er en film om bruk av ny droneteknologi i krig. Filmen laget av Flimmer film vant i går menneskerettsprisen og norsk dokumentarpris på Bergen internasjonale filmfestival (BIFF). Det er en kompleks teknisk, etisk og filosofisk problemstilling bragt ned på bakkenivå. Globaliseringskonferansen skal vise en tv-versjon av filmen, som har blitt vist i en rekke europeiske land og er nominert til Best current affairs i Prix Europa

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3rNvX57bT1k&w=853&h=480]

Karakterer i USA og Pakistan bringer oss ansikt til ansikt med krigens fjerne ofre, og viser de menneskelige konsekvensene av en umenneskelig krig, med ofre på begge sider.

Filmen undersøker først og fremst konsekvensene av bruk av droner i krigføring. Teknologien er utviklet raskt de siste årene, og med en hastighet som gjør at internasjonal lovgivning blir hengende etter. Vi er med på et eksperiment som endrer våre kriger og muligens vår verden. Regissøren Tonje Hessen Schei har jobbet med uavhengige dokumentarproduksjoner siden 1996. Hennes første filmer fokuserte på menneskerettigheter, miljø og sosial rettferdighet.

Gjennom stemmer fra begge sider av denne nye teknologien gir DRONE avgjørende kontekst og nye perspektiver til de hemmelige dronekrigene ført av CIA. Over 3000 mennesker har blitt drept av droner i Waziristan siden 2004. Shahzad Akbar og Clive Stafford Smith er to menneskerettighetsadvokater som representerer dronenes ofre. De tar opp kampen med CIA og deres kamp for åpenhet, ansvarlighet og rettferdighet kan endre historiens gang.

Brandon Bryant og Michael Hoss har redefinert opplevelsen av å gå til krig. Som noen av våre første droneførere har de drept gjennom styrespaker. Også de lider av konsekvensene av denne krigføringen. De avslører viktig informasjon og gir oss et dramatisk innblikk fra innsiden av en dronekrig.

Historiene er satt i perspektiv av fremtredende eksperter som gir ny innsikt om fremtidens krigføring. I dette viktige øyeblikket for ny krigsteknologi ser DRONE på hvor vi er i dag, og spør hvor veien går videre.

Vi viser en 58 minutter lang tv-versjon av filmen på Cinemateket i Oslo i en lukket og eksklusiv spesialvisning for deltakere på Globaliseringskonferansen 2014.

drone2-2

Norges bidrag i Dronekrigen

Bruk, utvikling og produksjon av militære droner har økt enormt. Mens det i dag kun er USA, Israel og Storbritannia som bomber med droner, er over 70 nasjoner i ferd med å anskaffe militære droner. Hva er problemene med dagens dronekriger? Og hva er Norges rolle?

Ofrene i dagens dronekrig er ofte terrormistenkte og drepes uten rettsprosess. Alt for mange uskyldige er drept i dronekrigen, også barn. Dronekrigen øker i tillegg terrorfaren, da den er blitt Taliban og Al-Qaedas store rekrutteringsverktøy. Gjennom vår våpeneksport, tjener Fredsnasjonen Norge penger på dronekrigen. Fredslaget og Changemaker mener at norske myndigheter må ta avstand fra dronekrigen og stoppe norske bidrag til utvikling- og produksjonen av droneteknologi.

Norges Fredslag og Changemaker ønsker alle velkommen til seminar om Norges rolle i dronekrigen på Globaliseringskonferansen. Med seg har de Wojoud Mejalli fra Jemen og norsk-pakistanske Khalid Mahmood fra Oslo bystyre (AP) til å fortelle mer om konsekvensene av dronekrigen i Jemen og Pakistan. Vi vil også vise klipp fra filmen.

Les mer om møtet her!

Related Posts

X
X
X
X