Scroll Top

Amy Goodman til Globaliseringskonferansen

dn-logo (Demo)

Programlederen og opphavskvinnen til et av verdens viktigste radioprogrammer, journalisten Amy Goodman, kommer til Globaliseringskonferansen 2014.


Av: Margrethe Gustavsen, nettredaksjonen.


amy
Prisbelønte Amy Goodman kommer til Globaliseringskonferansen 1. november.

Goodman er kjent som gravende journalist, aktivist og forfatter. Hun var den første journalisten som mottok The Right Livelihood Award, en «alternativ Nobelpris» som deles ut av den svenske riksdagen. Goodman kommer til Globaliseringskonferansen for å snakke om frihet fra frykt, med utgangspunkt i sitt mangeårige fredsengasjement, og lange erfaring med mennesker i krig og konflikt.

Radioprogrammet Democracy Now, vil for lyttere over hele verden være synonymt med Amy Goodman. Hun har siden 1996 vært programleder og initiativtaker til dette ekstremt lytteverdige programmet, som tar opp viktige temaer nedenfra, fra aktivistens ståsted. Goodmans virke som undersøkende journalist og aktivist har brakt henne overalt hvor man finner urettferdighet og krig.

Hun har viet sin karriere til å dekke hendelser og synspunkter som de store mediehusene i USA ikke vil ta i med ildtang. Eksempelvis var Goodman sentral i å avdekke brutaliteten i Santa Cruz-massakren i 1991, da indonesiske soldater utførte et massedrap på timoresiske demonstranter, og selskapet Chevrons direkte deltakelse i drap på miljøaktivister utført av nigerianske militære. I dokumentaren “Drilling and Killing: Chevron and Nigeria’s Oil Dictatorship”, av Goodman og journalisten Jeremy Scahill, innrømmet en talsperson for selskapet at de millitære var tilstede på anmodning fra selskapet.

Som uavhengige journalister, uten kommersielle sponsorer, har de stått fritt til å kritisere de mektige, noe som har gjort Democracy Now, og Amy Goodman, til noen av de viktigste informasjonskanalene for uhildret nyhetsdekning i USA.

I 2008 tildelte den svenske riksdagen Goodman «Den alternative nobelprisen» for dette arbeidet. Begrunnelsen for tildelingen var nettopp den uavhengige dekningen av amerikansk krigsmotstand, grasrotaktivister og vanlige mennesker som ikke har tilgang til andre amerikanske medier: “…for developing an innovative model of truly independent political journalism that brings to millions of people the alternative voices that are often excluded by mainstream media.”

Amy Goodman har i mange år vært en hard kritiker av den amerikanske krigspolitikken, og Democracy Now har de siste årene vært med på å sette fokus på blant annet det amerikanske militæres bruk av droner i krig.

I en kronikk hun har kalt The guns of august etter boka med samme navn har hun med utgangspunkt i den siste krigen på Gazastripen og Ferguson-drapet, beskrevet hva vi har lært, eller snarere ikke lært, siden første verdenskrig startet over hundre år med industriell krigføring og blodbad. Der spør hun det retoriske spørsmålet:

Hva har trillionene med dollar brukt over hele verden på våpen gitt oss? Krig. Det er likevel en kraft som er sterkere enn verdens krigførende myndigheter: Folket, som sier nei. Krig er ikke måten å løse konflikter i det 21 århundre.

Related Posts

X
X
X
X