Scroll Top

Stjålet frihet – stjålet barndom: palestinske barn i israelske fengsler

Det internasjonale samfunnet fordømmer ofte Israels handlinger, for brudd internasjonale lover og menneskerettigheter. I praksis innebærer dette at Israel fengsler barn.


Av: Camilla Kleiberg Jensen, nettredaksjonen


 

UNICEF anslår at 220 mindreårige palestinere sitter i israelske fengsler til enhver tid. De fleste blir arrestert etter å ha kastet stein eller lignende. Men hva er konsekvensene av at barn fengsles?

Emad Al-Rozzi er palestiner fra Gaza. Han har bodd i Norge i syv år, og kjenner både det palestinske og norske samfunnet godt. Al-Rozzi har jobbet med og forsket på flyktningbarn og traumer – et tema som er spesielt aktuelt i konflikt- og krigssoner. Temaet ble desto mer aktuelt da Israel gjennomførte sin offensiv mot Gazastripen i sommer, hvor flere tusen ble drept, inkludert mange barn.

Barna fengsles, ikke bare en dag eller to, men opptil ett og to år. De blir behandlet som voksne.

al-rozzi
På barnas side: Emad Al-Rozzi

 

Hva er grunnen til at de blir arrestert?

– Årsakene varierer. Hvis de kaster stein, eller hvis de deltar i demonstrasjoner som oppfattes som politisk tilhørighet. Det er bevegelsesforbud, og dersom de bryter dette ved å gå ut og leke, kan det være årsak til at de blir arrestert, forteller Al-Rozzi.

Han har selv opplevd å bli arrestert da han var 15 år.

– Det var portforbud, og vi var ute og lekte. Jeg skulle hente en ball i gata, og ble fengslet. Heldigvis var det en FN-observatør der som gjorde at vi kun satt en dag i fengsel. Men vi måtte betale 900 dollar for å slippe rettssak. I tillegg måte jeg underskrive på at hvis jeg ble arrestert igjen, ville jeg bli fengslet i 3 år.

Akkurat nå sitter mange hundre barn i et sentralfengsel, som vil si at de har gått gjennom alle prosedyrene med rettssak. Mange sitter også uten rettsak, uten grunn.

– FenglsIene er ikke som i Norge. De har små rom, lite luft og lys, og de er overfylte. Barna opplever alltid tortur, sier Al-Rozzi.

Når er en barn og når er en voksen?

– Ifølge FN-konvensjonen for barns rettigheter, er grensa 18 år. I Israel er det 16 år. Men, det finnes også barn som er mye yngre enn dette som er arresterte, ned i 12-13-årsalderen.

I krig og konfliktsituasjoner har barn krav på særskilte rettigheter. Barn skal ha beskyttelse, og de skal ikke være mål for krigføring. Israel bryter dermed internasjonal lov.

– Barn i fengsel er en del av et større bilde av en okkupasjon som verken tar hensyn til barn eller til voksne, mener Al-Rozzi.

– Jeg har vært i Norge i syv år, og nå forstår jeg enda mer hva rettigheter betyr. Da blir jeg enda mer sinna, mer frustrert mot okkupasjon og urettferdighet.

Barna mister interesse av å le.

Al-Rozzi forteller om flere negative konsekvenser for de fengslede barna. Om konsekvenser både psykisk og helsemessig.

– Barna blir deprimerte. De mister interessen for å leke, kommunisere og sosialisere. De trekker seg unna andre, fra familien og venner. De har lav kommunikasjons- og konsentrasjonsevne. Det går også ut over skoleprestasjoner. De som tidligere var flinke elever, er ikke det lenger. De mister også interessen til å le, forteller han.

De fleste barn sier noe om hva de vil bli i framtiden.

– Traumatiserte barn har ingen framtidsutsikter. De ser ikke seg selv som en del av framtiden. De tenker mye på døden, at de vil dø.

– De utvikler aggresjonsatferd mot ting eller personer. De har mye frustrasjon. De har også problemer med å sove, og de sover lite. De våkner ofte om natten og klarer ikke å sove lenge om gangen. Mange sliter med sengevæting. Mange prøver å spille et yngre barns rolle fordi de ikke klarer å forstå hva som skjer med dem. De klarer ikke å utvikle seg. Mange hallusinerer, de kan se bilder av mennesker, akkurat som mareritt på dagtid. Alt dette preger et barns selvbilde, og det blir en sirkel av problemer.

Problemene følger barna videre i livet. Det kan etterhvert utvikle seg til et stort samfunnsproblem.

– De praktiserer på samme måte som de selv led under. De utvikler aggresjon, og dette kan kanskje utvikle seg til familievold.

– For meg som  har forsket og jobbet i mange år med dette, er jeg redd og bekymret. På grunn av alle generasjonene som har opplevd så mye, kan det kan gå utover samfunnsstrukturen. Ti år gamle barn i Gaza har opplevd tre kriger allerede, dette er en bekymringsverdig. Det er en generasjon med mange problemer.

– Okkupasjonen må slutte, slår Al-Rozzi fast. Vi må ha en god plattform hvor folk kan leve normalt, ellers vil vanskelighetene bare fortsette for de nye generasjonene. Folk må bli oppmerksomme på de største overgrepene som skjer i Palestina, og en sivil bevegelse er veldig viktig, avslutter han.

Emad Al-Rozzi holder foredrag Globaliseringskonferansen søndag 2. november 10.00-11-30. I tillegg vises filmen Four corners, en kanadisk film som ble filmet Vestbredden og Gaza om barn i fengsel. Den viser et større bilde av barns hverdagsliv Gaza og Vestbredden under okkupasjon og snakker med barn som har vært arrestert.

 

Related Posts

X
X
X
X